Idézet


2012. július 23., hétfő

Jodi Picoult – A nővérem húga




(Könyvkuckó)

Hosszú idő után sikerült ismét listás könyvet olvasnom, úgyhogy jöjjön az ajánló, mert most már igazán bele kell húznom, hogy a végére érjek időre. :D

Anna Fitzgerald okkal és céllal jött a világra: fogantatása azért történt, hogy genetikailag tökéletes donorja legyen a leukémia egyik súlyos fajtájában szenvedő nővérének, Kate-nek. Anna az évek során jó néhányszor adományozott őssejtet, vért, csontvelőt a nemes cél érdekében, jóformán a beleegyezése nélkül. Így csodával határos módon Kate tizenhárom évvel a diagnózis után még mindig életben van, ez úttal a veséi adják fel a harcot, és egyedül Anna lehet számára megfelelő donor. Ő azonban úgy gondolja, hogy tizenhárom évesen erről már az ő véleményét is illene megkérdezni, ezért a híres ügyvédhez, Campbell Alexanderhez fordul segítségért, hogy perben kérjenek számára orvosi ügyekben önrendelkezési jogot a szüleivel szemben. Ez a lépése óriási port kavar, romba dönti az amúgy is gyenge lábakon álló család életét, és nehéz dilemma elé állítja a jó szándékú bírót: vajon tényleg az szolgálja Anna érdekeit, hogy maga döntsön a sorsáról? És vajon képes lesz meghozni a jó döntést?

A történet szerkesztése igen érdekes: mindjárt hét szemszögfőszereplőt kapunk (Anna, Kate, Jesse, a bátyjuk, a szüleik, Campbell, Julia, a kijelölt jogi gyám), kvázi kapunk hét történetet, amik kisebb-nagyobb mértékben kapcsolódnak egymáshoz. Ami jó ebben, hogy a szituációban lévő minden szereplőt igen mélyen megismerhetünk, megérthetjük a motivációikat. Ami itt igen fontos, hiszen a könyv egyik nagy tanulsága, hogy igazából minden relatív, és az igazság (és igazságosság) sokszor nem olyan egyértelmű, mint amilyennek kívülről gondoljuk.

A filmváltozat plakátja
Mert tulajdonképpen ezekről az erkölcsi kérdésekről szól a könyv, hogy meddig mehetsz el, amikor meg akarod menteni a gyereked életét? Hogy megéri-e feláldoznod a családodat az egyik gyerekedért? Végül van-e jogod kiszállni egy ilyen helyzetből? És amíg az ember nem gondol bele, tényleg nagyon könnyű azt mondani, hogy mindenkinek az lett volna a legjobb, ha a szülők hagyják még kisgyerekként meghalni Kate-et, csak aztán elolvasod a könyvet, és rájössz: ez tényleg nem ilyen egyszerű. Nagyon jó benne, hogy ennyire elgondolkodtat.

Ez a fő problémakör, de ott vannak még a mellékszereplők történetei: nekem a kedvencem speciel Jesse lett, aki anno nem volt megfelelő donor, így a család perifériájára szorult, és ezért önpusztító magatartásba kezdett. Jó még nagyon a Campbell- Julia szál is, ami egy félresiklott kamasz szerelem felnőttkori újraértelmezéséről szól, és igazán ez a legjelentősebb szerelmi szál a könyvben.

Ami érdekes még a felépítésben, az az, hogy mivel minden szemszög E/1-es, ezért eléggé a szereplők gondolatait látjuk, ami teret nyit a szabad asszociációknak. Nekem kifejezetten tetszett, hogy elindultak például egy anekdotából, aminek látszólag semmi köze sem volt a sztorihoz, aztán kiderült, hogy mégis…
Tényleg jól bemutatta a karakterek lelki világát, ráadásul megcsillogtatta az írónő tájékozottságát is. Tetszettek még a visszaemlékezések is, jól megvilágították a család küzdelmét a kórral, vagy épp Campbell és Julia viszonyát.

Amivel nem voltam teljes mértékben megelégedve, az a befejezés volt. Egyrészről a végkifejlet meglepett, én biztos nem így zártam volna le a történetet, másrészről meg annyira valószínűtlen, hogy teljesen tönkrevágta az addig teljesen jó, hihető kis történetet.

A másik problémám, hogy annyira sok dologgal foglalkozott ez a könyv, hogy nagyjából öt regényre való töltényt lőtt el az írónő egy kötetben. A többi regény molyos értékelései alapján nem nagyon maradt lendület a többi regényére. :S De hát ez még a jövő zenéje számomra.

Összességében tudom ajánlani a könyvet mindazoknak, akiket érdekelnek a nem mindennapi emberi problémák történetei, és szeretnek alaposan beleáskálni egy-egy szereplő lelki világába. Tényleg érdemes elolvasni.

Cselekmény, történetvezetés: 10/9
Stílus: 10/10
Szereplők: 10/10
Érzelmek: 10/10*
Összesen: 10/10

Egyéb (spoileres):
Borító(k): Tetszett a magyar, de a külföldiek is.
Kedvenc szereplők: (1) Jesse (2) Campbell (3) Julia (4) Anna (5) Taylor
Kedvenc jelenetek: (1) az ítélet (2) Taylor és Kate a bálon (3) Campbell és Julia jelenetei (4) Campbell rohama a tárgyaláson (5) Jesse lebukik az apja előtt
Mélypont: Taylor halála (bár láttam előre), a végkifejlet
Kedvenc ötlet: -



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése