Idézet


2014. február 4., kedd

Irodalmi feldolgozások 2014-ben

(Filmszemle)

Mint ahogy az már csak lenni szokott, a könyvek kimeríthetetlen forrásként állnak az ihlethiányban szenvedő forgatókönyvírók rendelkezésére, arról nem is beszélve, hogy egy-egy népszerűbb regénynek már a közönsége is adott. Nézzük, idén milyen feldolgozásokra ülhetünk be a moziba!

A könyvtolvaj (The Book Thief)

Könyvinfó: Markus Zusak önálló regényéből készült.


Várható premier: 2014. jan. 30. (Nálunk, az USÁban már tavaly októberben bemutatták.)

Történet: „1939. A náci Németország. Az ország visszafojtja lélegzetét. A halálnak sohasem volt még ennyi dolga.
Liesel, egy kilencéves kislány a nevelőszüleivel él a Himmel utcában. A szüleit koncentrációs táborba vitték. Liesel könyveket lop. Ez az ő története meg a Himmel utca többi lakójáé, amikor a bombák hullani kezdenek.”

Személyes vélemény: Nagyon sok jót hallottam a könyvről, alapvetően érdekel a téma is, és a film trailere is eléggé felkeltette az érdeklődésem.

Státusz: Először olvasni kéne, aztán majd nézhetem is.Vámpírakadémia (Vampire Academy)


Könyvinfó: Richelle Mead azonos című sorozatának első kötetéből készül.

Várható premier: 2014. feb. 7. (USA)

Történet: „A világsikerű sorozat első kötetében Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Az akadémia falain belül a két lánynak különböző viszálykodással, rosszindulatú pletykákkal, tiltott szerelemmel és fenyegetésekkel kell megbirkóznia. De mindketten tudják, hogy a legnagyobb veszély a kapukon kívülről leselkedik rájuk.”

Személyes vélemény: Na, ez az a sorozat, amivel már legalább három éve kerülgetjük egymást. Talán most összeszedem a bátorságom, és végre belekezdek az olvasásába.

Státusz: Sajnos a trailer nagyon nem jött be, úgyhogy csak akkor nézem meg a filmet, ha NAGYON tetszik a regény.A beavatott (Divergent)

Könyvinfó: Veronica Roth azonos című trilógiájának első részéből készül.


Várható premier: 2014. márc. 21. (USA)

Történet: „EGYETLEN DÖNTÉS 
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid 
EGYETLEN DÖNTÉS 
meghatározhatja az értékrendedet 
EGYETLEN DÖNTÉS 
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges 
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL

Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.”

Személyes vélemény: Kicsit ezzel is úgy vagyok, mint az előzővel, kerülgetem már azóta, hogy megjelent magyarul, mert egy kis tudatalatti hang azt súgja, hogy én utálni fogom ezt a könyvet. Ugyanakkor annyian szeretik, és a trailer is annyira jól néz ki, hogy talán adok neki egy esélyt.

Státusz: A filmet valószínűleg akkor is megnézem, ha a könyv nagyon nem nyeri el a tetszésem, de nem erőltetem a moziban.
Noé (Noah)

Könyvinfó: A bibliai Noé történetéből készül.

Várható premier: 2014. márc. 27. (USA)

Történet: A bibliai Noé történetéből készül. Kell még magyaráznom?

Személyes vélemény: Nagyon jól néz ki a trailer, és parádés a szereposztás, én kíváncsi vagyok erősen.
Státusz: Moziba nem ülök érte, de azért majd megnézem a filmet.Demóna (Maleficent)

Könyvinfó: Csipkerózsika történetének újramesélése.

Várható premier: 2014. máj. 30. (USA)

Történet: A jól ismert mesét ezúttal a főgonosz szemszögéből ismerhetjük meg, megtudjuk mitől vált Demóna szíve olyan keménnyé, hogy végül elátkozta Csipkerózsikát.

Személyes vélemény: Évente próbálkoznak ezekkel a mesefeldolgozásokkal, általában csúfos kudarc az eredménye. Ez valahogy mégis érdekel, klassz a trailer, és nagyon ígéretes Angelina Jolie mint gonosz boszorkány, ráadásul az eddig kijött anyagok azt sejtetik, hogy valami különleges kapcsolatot próbálnak felépíteni közte meg Csipkerózsika között, ami még érdekes lehet. (Ja és meg kell említenem, hogy rendkívül tetszik a trailer elején a Disney-rajzfilm zenéjének ijesztő-hangulatfestős feldolgozása.)

Státusz: Szerintem nem fogok ezért berohanni a moziba, de megnézem, ha lehetőségem adódik rá.Csillagainkban a hiba (The Fault In Our Stars)

Könyvinfó: John Green azonos című önálló regényéből készül.


Várható premier: 2014. jún. 5. (itthon)

Történet: Hazel Grace egy orvosi csoda. Tizenhárom évesen pajzsmirigyrákkal diagnosztizálták, ami hamarosan átterjedt a tüdejére, és amibe határozottam bele kellett volna már halnia, de bekerült egy gyógyszerkísérletbe, a szer pedig megállította a tumorjai növekedését és megmentette az életét... egyelőre. Hazel a történet idején már tizennyolc éves, angol irodalmat tanul az egyetemen, de a mindennapjait nagyrészt még mindig a betegség tölti ki, aminek ikonikus bizonyítéka a gyenge légzését támogató oxigéntartály, ezt mindenhová magával kell hurcolnia.

A lány a rákos gyerekek terápiás csoportjában ismerkedik meg Augustus Watersszel. A tizenhét éves fiú másfél éve tünetmentes osteoszarkómás, amiért összességében nem volt olyan nagy ár, hogy elvesztette az egyik lábát. Gus jóképű, okos, vicces, és – ami a legfurább – tetszik neki Hazel. Az érzés kölcsönös, a lány azonban úgy érzi, nincs joga elfogadni Gus szerelmét, hiszen valószínűleg hamarosan meghal, ennek pedig nem akarja őt kitenni. De a fiú olyat ajánl föl neki, amire nem tud nemet mondani: Augustus a saját magának járó rákos gyerekek kívánságából el akarja vinni őt Amszterdamba, ahol találkozhatnak Hazel kedvenc regényének írójával, és megkérdezhetik tőle: mi történik a könyv szereplőivel az utolsó oldal után?

Személyes vélemény: A regény a tavalyi év könyve volt nekem, és elég volt ránéznem a poszterre meg a pár stillre a filmből, hogy már készenlétbe helyezzék magukat a könnyzacskóim. Ráadásul kijött a trailer is, ami teljesen könyvhű, a párbeszédek szó szerint onnan vannak. Nagyon ígéretesnek tűnik.

Státusz: Moziban szeretném nézni, akármilyen gáz is lesz, hogy végigbőgöm az egészet.Így neveld a sárkányodat II. (How To Train Your Dragon II.)

Könyvinfó: Cressida Cowell azonos című meseregény-sorozata inspirálta a filmeket.

Várható premier: 2014. jún. 13. (USA)

Történet: Öt év telt el azóta, hogy Hablaty és Fogatlan sikerrel összebékítették az embereket és a sárkányokat Hibbant szigeten. Amíg a barátaik sárkányfutamokra hívják ki egymást (ami történetesen a sziget új kedvenc sportja), az immár elválaszthatatlan páros az eget járja, feltérképezetlen földekre látogat, és új világokat fedez fel. Amikor valamelyik kalandjuk során felfedeznek egy jégbarlangot, benne több száz vad sárkánnyal és a titokzatos Sárkánylovassal, a páros hirtelen a békéért folyó küzdelem kellős közepén találja magát. Hablatynak és Fogatlannak egyesíteniük kell az erejüket, hogy kiállhassanak azért, amiben hisznek, és közben rájönnek, hogy csak együtt van erejük megváltoztatni az emberek és sárkányok jövőjét.

Személyes vélemény: Bár a filmeknek sok köze nincs a könyvekhez, de nagyon élveztem az elsőt, a másodiknak az előzetesében mutatott harcjelenetek pedig egyenesen bámulatosak, már nagyon-nagyon várom. (Figyelmeztetés: a második előzetes brutális méretű SPOILERT tartalmaz, amit a készítők akarata ellenére hagytak benne, szóval ha meg akartok lepődni, ne nézzétek meg! Készült olyan változat, amiből kivágták a spoilert.)

Státusz: Nagyon szeretnék beülni rá a moziba, mert igen-igen látványos lesz. Jöhet a 3D is akár.Az emlékek őre (The Giver)
Ő lesz Jonas... hm, meglátjuk

Könyvinfó: Lois Lowry azonos című sorozatkezdő kötetéből készül.

Várható premier: 2014. aug. 15. (USA)

Történet: Jonas a tizenkettedik születésnapján felnőtté válik majd, ami azt jelenti, hogy többet nem számít az életkora, és az iskola mellett elkezdi a felkészülést a jövőbeli munkájára. Természetesen izgatottan várja, a Döntéshozók milyen feladatra jelölték őt ki, főleg, mivel sejtelme sincs, mire lenne alkalmas. Aztán kiderül, egy nagyon különleges munkára választották ki: ő lesz a következő Őrző, akinek a feladata, hogy távol tartsa a közösségtől a régi világ emlékeit. Betanulása pedig abból áll, hogy az előző Őrző megosztja vele az emlékeket, szépeket, fájdalmasakat egyaránt. Jonas pedig elgondolkodik, hogy mit is jelent pontosan egy célszerűség uralta világban élni.

Személyes vélemény: Ifjúságom meghatározó könyvélménye ez, szeretném, ha jó lenne a film. Valószínűleg lesznek változtatások, például Jonas szerepére egy az eredetinél jóval idősebb színészt választottak ki (ami hosszú távon jól is elsülhet, ha végigcsinálják a sorozatot). Mindazonáltal a színészek elég jónak tűnnek (játszik benne Meryl Streep és Taylor Swift is!) és az biztos, hogy a film fekete-fehérből fog indulni, és akkor válik színessé, amikor Jonas is fokozatosan megtanulja, mik azok a színek.

Státusz: Jó lenne moziban nézni, bár ki tudja, itthon adják-e majd.

Az útvesztő (The Maze Runner)

Alcím: 50 fiú egy célért... ember a társadalom és az ember ellen. Van esélyük?

Könyvinfó: James Dashner azonos című trilógiájának első kötetéből készül.

Várható premier: 2014. szept. 19. (USA)

Történet: Létezik valahol, a világtól elzárva egy hely, amit Tisztásnak neveznek. Itt mindig jó idő van, sosem esik az eső, mégis kinő a vetemény, ideális lenne az élet. Csakhogy akad egy bökkenő: a Tisztásról nem lehet kijutni. A veszélyes szörnyekkel telezsúfolt, folyton mozgó falú Útvesztő veszi körbe, amiből ennek az aprócska világnak lakói, 12-18 éves fiúk már két éve nem találják a kiutat.

Thomas úgy érkezik ide, mint mindenki más: a Tisztás közepére nyíló liftben, magányosan, összezavarodva. A fiú semmire sem emlékszik a saját nevén kívül, és rettenetesen zavarja a többiek titokzatoskodása és lekezelő modora. Thomas azonban nem egészen olyan, mint a többiek: úgy érzi, korábban járt már a Tisztáson, ráadásul másra sem vágyik, mint hogy a lehető legveszélyesebb munkát végezze, azaz Futár lehessen, és nap mint nap kijárjon az Útvesztőbe a menekvés lehetőségét keresve.

Thomas még csak egy napja küzd beilleszkedésének rögös útján, amikor olyan dolog történik, mint még soha: még egy embert felküldenek a Dobozzal. Ráadásul az illető egy lány, és, mielőtt elvesztené az eszméletét, közli a teljesen tanácstalan bandával, hogy napjaik a Tisztáson meg vannak számlálva. De ha itt nem folytatható az élet, és a kijáratot sem tudják megtalálni, mégis mi vár rájuk?

Személyes vélemény: Egy nagyon lebilincselő és izgalmas regénynek találtam Az útvesztőt, ezért a filmre is várakozással tekintek, bár némileg aggasztó, hogy össze-vissza tologatják a premier dátumát, de remélhetőleg szeptemberben már tényleg kijön. Az a pár still, amit láthattunk belőle, elég jól néz ki, de már igazán jöhetne egy trailer is.

Státusz: Ez is érdekelne akár moziban is, de hát a világon nincs annyi idő, hogy mindre be tudjak ülni. :D

Az éhezők viadala – A kiválasztott I. (The Hunger Games – Mockingjay I.)

Könyvinfó: Suzanne Collins világhírű trilógiájának harmadik részéből készülő két film közül az első.


Várható premier: 2014. nov. 21. (USA)

Történet: Katniss Everdeen másodszor is megmenekült a Kapitólium karmai közül, amikor a Nagy Mészárlás botrányba fulladt, és Panem-szerte kirobbant a lázadás. Katniss azóta a Tizenharmadik Körzetben próbál felépülni súlyos fizikai, illetve még súlyosabb lelki sebeiből, miközben mindenki azt várja tőle, hogy gyorsan szedje össze magát, majd Fecsegőposzátaként álljon a harcolók élére. Csakhogy neki ez nem megy, mert képtelen szabadulni a porig égett Tizenkettedik Körzet képétől, ráadásul nem tud megbirkózni a bűntudattal, amiért az Arénában sorsára hagyta Peetát, aki azóta a Kapitólium karmai közt senyved, talán már meg is halt. Bánatát nem nagyon könnyíti Gale segítsége, de a szintén igencsak szétcsúszott Haymitch és Finnick se sokat javít a kedélyállapotán.

Épp amikor Alma Coin, a körzet vezetője végső választás elé állítja, Peeta megjelenik a tévében, és úgy tűnik, ha nincs is a legjobb formában, de közel sem bánnak vele annyira rosszul, amennyire Katniss gondolta. A fiúnak rögtön sikerül is bajba kevernie magát, amikor arra próbálja rávenni a lázadókat, hogy adják fel a harcot. Katniss kénytelen Fecsegőposzátaként közbelépni, így Peeta és a többi elfogott Győztes kegyelmet kaphat a Tizenharmadik Körzetben, a lány azonban már nem vonhatja ki magát tovább a harcokból sem. De vajon elég erős ahhoz, hogy megvívja ezt a minden eddiginél nagyobb csatát, amin nem csak a saját, vagy a szerettei, de egy egész birodalom sorsa múlik?

Személyes vélemény: A második filmet imádom, sokkal könyvhűbb és élvezetesebb lett az elsőnél, pedig már azt is szerettem. A rendező marad az utolsó két filmre, és a bejáratott szuper szereplőgárda mellé olyan nevek csatlakoznak, mint Julianne Moore és Natalie Dormer. Én bizakodom, hogy ez is egy nagyon jó film lesz.

UPDATE: Sajnos vasárnap elhunyt a film egyik szereplője, Philip Seymour Hoffman, aki Plutarchot játszotta.  Ez nagy tragédia, és egy újabb nehéz helyzet, amivel a stábnak meg kell birkóznia.

Státusz: Moziban akarom nézni, lehetőleg minél közelebb a premierhez.

A hobbit III.  – Oda és vissza (The Hobbit – There and Back Again)

Könyvinfó: J. R. R. Tolkien egykötetes A hobbit című meseregényéből készülő filmtrilógia záró része.

Várható premier: 2014. nov. 21. (USA)

Történet: Thorin és a törpök sikeresen megpiszkálták az alvó sárkányt, aminek következtében Smaug haragra gerjedve elindult Tóváros felé, hogy porig égesse azt. A városban azonban már várja Bard (meg még néhány törp), akik el vannak szánva arra, hogy legalább megpróbáljál elpusztítani a tűzokádót.  De más veszély is leselkedik rájuk: Azog a Pusztító még mindig az életükre tör. Vajon hogyan sikerül kimásznia Bilbónak és új barátainak ebből az életveszélyes helyzetből?

Személyes vélemény: Nekem sokakkal ellentétben tetszett a második film, szórakoztatónak találtam és élveztem. Ugyanakkor a rendkívül hosszú játékidő miatt tele volt betoldott elemekkel és változtatásokkal, és kíváncsi vagyok, hogyan fogják ezek befolyásolni a könyv végkifejletét.

Státusz: Jó lenne moziban nézni, valószínűleg 3D-ben.

Legolas barátunk újra lóháton lesz látható az utolsó filmben


A végére hagytam egy olyan filmet, ami nem biztos, hogy kijön idén, mert pontos premierdátumuk még nincs, de már az utómunkálatok folynak, így nem kizárt, hogy megkapjuk:

Ahol a szivárvány véget ér (Love, Rosie)

Könyvinfó: Cecelia Ahern azonos címen megjelent regényéből készül.

Várható premier: 2014?? (Egyesült Királyság)

Történet: „Rosie és Alex jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, és egy életre szóló véd- és dacszövetséget kötnek az iskola és a felnőttek zord világa ellen. Az izgalmas órai levelezések alatt még nem sejtik, hogy életük következő jó néhány évét is így fogják eltölteni: egymással levelezve… A sors fura szerzet: újra és újra elválasztja egymástól Rosie-t és Alexet, hogy próbára tegye barátságukat, kitartásukat és őszinteségüket. A gyerekek komoly felnőtté cseperednek: mindketten dolgoznak, házasodnak, gyereket nevelnek, válnak, de az a varázslatos kötelék, ami összekötötte őket, életük minden öröme és bánata közepette megmarad. 

Több van-e köztük puszta barátságnál? Ha kapnának egy utolsó lehetőséget, kockára tennének-e mindent az igaz szerelemért?”

Személyes vélemény: Enyhén szólva is ambivalens a viszonyom Cecelia Ahern írói munkásságával, és különösen a könyveiből készült filmekkel, mert a filmet még abból a könyvéből is utáltam, amit amúgy szerettem. (Igen, Utóirat: Szeretlek, rólad van szó.) Hogy miért érdekel ez a mozi mégis? Sekélyes oka van: Sam Claflin játssza a férfi főszerepet, és őt nagyon megkedveltem az utóbbi egy évben, amikor megtudva, hogy ő fogja játszani Finnicket, megnéztem más filmjeit is. Nagyon tehetséges színésznek tartom, talán ebből is ki tud hozni valami jót. (Lily Collins, te meg már igazán kezdhetnél valamit a szemöldököddel, drágám...)

Státusz: Ehh, kész vagyok adni egy esélyt a könyvnek, főleg a levelezős formátum miatt, amit nagyon megszerettem a The Guy Next Doorban. A filmet is megnézem, de moziba biztos nem ülök érte.Tettem néhány megfigyelést. Először is: majdnem minden film, ami igazán érdekel, az év második felében jön.

Másrészt nézegettem kicsit a szereplőgárdákat, és érdekes megfigyeléseket tettem. Ezen a fronton idén Shaileen Woodley ellopta a színpadot, ugyanis A beavatottnak és a Csillagainkban a hibának is ő játssza a főszereplőjét. Vicces érdekesség, hogy Ansel Elgort, aki a Csillagainkban a hiba férfi főhősét, a Shaileen által alakított Hazel szerelmét játssza, szintén szerepel A beavatottban is, ahol a főszereplő testvérét alakítja. Brenton Twaithes is egy főszereppel és egy mellékszereppel büszkélkedhet az idén: ő alakítja majd Jonast, Az emlékek őre főhősét, és közben ő fogja játszani a herceget is a Demónában. Sam Claflin pedig az Ahol a szivárvány véget ér férfi főszerepét kapta meg, illetve ugye továbbra is ő lesz Finnick Az éhezők viadalában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése