Idézet


2019. január 17., csütörtök

Könyvtagek amikre kihívtak tavaly

Az évet, stílusosan, néhány tavalyi tartozás letudásával kezdem. Összesen három alkalommal hívtak meg az év során különböző könyvekkel és olvasási szokásokkal kapcsolatos tagekre, és ezennel mindháromnak örömmel eleget teszek. Mivel vannak átfedések a kérdéssorok között, néha csak hivatkoztam a korábban már szereplő válaszomra. Köszönöm mindhármatoknak a kihívást, én, szokásomhoz híven, nem hívok ki senkit.


1. Top három könyves dolog, ami idegesít

- Bénán megírt szerelmi háromszögek, bénán megírt szerelmi szál, instalove: Tudom, ezek nem valami különlegesek, és szinte mindenki listáján rajta van, de olyan pet peevek ezek nekem is, ami egy egyébként normálisan megírt könyvet is tönkre tudnak vágni a számomra, ha túlságosan előtérben vannak.

- Ha félbemarad egy sorozat fordítása/ tisztázatlan, hogy a kiadó végig fogja-e vinni a sorozatot: Nem szeretek nyelvet váltani egy sorozat olvasása közben, mivel nagyon zavaró tud lenni, hogy egyszer csak akár egészen sok karakternek is máshogy írják a nevét, vagy újra kell tanulnom azokat a speciális kifejezéseket, amiknek csak az adott könyv világában van értelme. Mégis, néha rákényszerülök erre a döntésre, mivel nem tudok örökké várni a következő rész magyar fordítására, vagy a drágalátos kiadó úgy dönt, hogy lehúzza a kevésbé jól teljesítő sorozatot a süllyesztőn (vaaaagy, legcsodásabb esetben, az egész kiadó csődbe megy… de a jogokat nem adják el másnak, mert nem).

- Klisék felrúgása csak azért, hogy fel legyen rúgva: Ebben a filmek is hibásak, de könyvben is láttam már rá példát. Időnként előfordul, hogy az író felismeri, hogy egy jól ismert irodalmi klisével dolgozik, és, mivel még kevésbé jó a szakmájában, arra rájön, hogy ez nem jó, és valamit tenni kell ellene. Így aztán alaposan megbolygatja az állóvizet a klisé visszafordításával, de mivel nincs igazán beágyazva a történetbe ez a fordulat így a végén az olvasó csak pislog, hogy mi a fene volt ez, semminek nincs semmi értelme. (Pl. a Children of Blood and Bone-t egy ilyen húzása az írónőnek rántotta le nekem imádottból nem-biztos-hogy-befejezem státuszba.) Ugyanakkor egy ilyen elem a történet legnagyobb erőssége is lehet, ha jól meg van írva.

2. Három könyves vallomás

- Ha azt látod, hogy a semmibe bambulva ülök nagy komoly képpel, akkor az esetek 20%-ában azon gondolkodom, mit kell még megcsinálnom aznap, 20%-ában az evésen jár az eszem (mit ettem előző étkezésre, mit fogok enni a következőre, mit kell venni), a maradék 60%-ban pedig a kedvenc könyves jeleneteimen gondolkodom, vagy fejben regényt írok.

- Odavagyok az olyan könyvekért, amikben összetartó nagycsaládok szerepelnek, vagy fontos a testvérek közötti jó és szoros kapcsolat.

- Imádom, amikor egy kiadó úgy dönt, hogy az azonos szerző regényei egymáshoz passzoló sorozatborítót kapnak. Hajlandó lennék újra megvenni olyan könyveket, amik már megvannak, csak hogy ilyen kiadásokat birtokoljak.

3. Az utolsó alkalom, amikor sírtál egy könyvön

Ritkán sírok könyveken, ezért mindig megjegyzem, ha valaminek sikerül megríkatnia. Utoljára A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb című gyerekkönyvön (!) sírtam. Ez volt az első olvasmányom Frederick Backmann-tól, és, bár számítottam rá, hogy jó lesz, de mégse gondoltam, hogy a már a huszadik oldalon szabályosan zokogni fogok a könyvön, és a hátamon fekve belecsorognak a könnyek a fülembe. Úgy látszik, a kutyás filmek mellett az Alzheimer-kórról szóló könyvek is olyan kategóriát képeznek, amitől nem marad a szemem szárazon.

4. Könyvek száma az éjjeli szekrényeden

Ööö… szemérmetlenül sok. Több, mint 10. Viszont egy részét már kiolvastam. Igen, rendet kellene raknom az éjjeliszekrényemen.

5. Kedvenc rágcsálnivalód olvasáshoz

Még jobb napjaimon is úgy eszek, mint egy varacskos disznó, szóval általában nem szoktam enni olvasás közben, ahhoz túlságosan is féltem a drágalátos könyveimet. Néha előfordul, hogy csokit eszem, vagy az utóbbi időben párszor readathonok alatt chipset ettem a könyv felett, ez utóbbi egész pozitív tapasztalat volt, de túl gyakran azért nem csinálnám.

6. Három könyv, amit bárkinek ajánlanál

Ezen a kérdésen mindig úgy megakadok, mert az emberek ahányak, annyifélék, és nagyon nehezemre esik elképzelni olyan könyveket, amik sokféle ember tetszését is elnyerik. Nagyjából az a gondolatmenetem, hogy egy könnyed, vicces könyv, ami könnyen olvasható, és esetleg valami jó üzenetet hordoz, és bizonyítottan tetszik olyan embereknek, akik az adott zsánert nem feltétlenül szeretik, jó választás lehet. Ilyen könyvek, amiket én is nagyon szeretek:


1. Andy Weir – A marsi

2. Szabó Magda – Abigél (jó, ez kifejezetten nem vicces, de nagyjából nem ismerek olyan embert, akinek nem tetszett)
3. R. J. Palacio - Csodácska

7. Egy kép a könyvespolcodról



Értékeljétek, hogy ennek a képnek az elkészítéséhez rendet kellett raknom az említett könyvespolcon.

8. Milyen sokat jelentenek neked a könyvek?

Nagyon-nagyon sokat. Érzelmi szempontból voltak olyan időszakaim, amikor jobban egyenesben tartottak, mint az emberi kapcsolataim, és bizonyos meghatározó olvasmányélmények nélkül nem is tudom, hogy lennék-e az az ember, aki ma vagyok.

9. Legnagyobb könyves titkod

Elég rossz vagyok a kölcsönkért könyvek visszaadásában. Bár kifogástalan állapotban őrzöm meg őket, gyakran csak évek múltán kerülnek vissza az eredeti tulajdonoshoz, és erre nem vagyok büszke.


I. Puha vagy keménytáblás könyv? 
Bár gyakran anyagi megfontolásból vagy elérhetőség miatt puhatáblás könyveket is veszek, mégis jobban kedvelem a keménytáblás könyveket, már csak a tartósságuk miatt is.

II. Online vagy könyvesbolti vásárlás? 
Mostanában többet vásárolok online, a könyvesbolti vásárlásokat mégis jobban élvezem. Nincs ahhoz fogható, mint amikor kézbe veheted az új könyvet, és beszívhatod az illatát. Néha csak úgy is bemegyek a könyvesboltokba, hogy nem is igazán akarok venni semmit, csak jól esik nézelődni (ez nagyjából semmilyen más bolttal nincs így, amúgy utálok vásárolni).

III. Trilógiák vagy sorozatok? 
Eee… attól függ? Meggyőződésem, hogy a trilógiák nagyon jól alkalmazhatóak a háromosztatú történetmesélésre, ami azt okozza, hogy általában jól működnek, legalábbis nekem. Szeretem a hosszabb sorozatokat is, de itt fennáll a veszélye, hogy van egy-két kevésbé jól sikerült kötet a sorozatban, vagy akár olyan is, ami visszatekintve szinte feleslegesnek érződik. (Bár ez nem volt benne a kérdésben, de a duológiák egy olyan trend nekem, ami egyelőre nem nagyon nyert meg magának, egyedül a Six of Crows volt olyan duológia, amit igazán tudtam szeretni, és működött is a kettéosztott történet.)

IV. Hősök vagy rosszfiúk?
Nem igazán szoktam szurkolni az egyértelműen gonosz karaktereknek könyvekben. általában teljesen jól elvagyok a pozitív hősökkel, viszont nagyon élvezem az antihősöket/ megtérő rosszfiúkat/ ellentmondásos szereplőket.

V. Melyik az az egy könyv, amit mindenkivel elolvastatnál? 
lsd. fent

VI. Ajánlj egy alulértékelt könyvet. 


Andrej Sapkowki Vaják-sorozatának a világát a legtöbben a játékok sikere miatt ismerik, de az eredeti könyvek is nagyon-nagyon jók, igazán minőségi fantasyk. Remélem, egyre többen fogják megszeretni a történetet, és a készülő amerikai TV-sorozat elég jól sikerül ahhoz, hogy sikeressé tegye. Az a benyomásom, hogy a nem angol nyelven író szerzőknek nagyon rosszak az esélyei a tényleges ismertségre, és ez egy szép ellenpélda lehetne.

VII. Melyik volt az utolsó könyv, amit befejeztél? 
Kés a zajban Patrick Nesstől.

VIII. Melyik volt az utolsó könyv, amit megvettél? 
December elején volt egy nagy akció a teljes Vaják-sorozatra, azt vettem meg egyben.

IX. Mi volt a legfurcsább dolog, amit valaha használtál könyvjelzőnek? 
Nem használok túlzottan furcsa dolgokat könyvjelzőnek, ruhabiléta és plüssállat voltak talán a különlegesebb példányok.

X. Használt könyvek: igen vagy nem? 
Határozottan igen, főleg, ha jó állapotúak és olcsók. :)

XI. Karakterek vagy cselekmény? 
Nyilván mindkettő fontos valamilyen szinten, de jobban viselem, ha a karakterek érdekesek, és esetleg a sztoriban van pár üresjárat, vagy kevésbé jó elem, mint ha fordítva van.

XII. Hosszú vagy rövid könyvek? 
A nagyon hosszú könyvek elijesztenek. Szóval rövid.

XIII. Hosszú vagy rövid fejezetek? 
Ez már kevésbé egyértelmű, sok múlik a történet stílusán is, vannak olyan műfajok (epic fantasy), aminek nem állnak annyira jól a rövid fejezetek, sőt, olyan történetet is el tudok képzelni és élvezni tudok, ami egyáltalán nincs fejezetekre osztva, de talán inkább a rövid fejezeteket preferálom, mert nagyobb a sikerélmény, és könnyebben megteremti a flow-élményt.

XIV. Nevezd meg az első három könyvet, ami eszedbe jut. 
Six of Crows, Tajtékos napok, Harry Potter (random, tudom, nem érdekel)

XV. Mik azok a könyvek, amik megnevetettnek vagy megríkatnak? 
Rejtő Jenő humorával nem tudok betelni. Ami a sírást illeti, lsd. feljebb.

XVI. A mi világunk vagy kitalált világok? 
Nem igazán tudok dönteni, mindkettőnek megvannak a maga előnyei. Talán egy kicsit mostanában a kitalált világokat preferálom jobban.

XVII. Ítélsz könyvet borító alapján? 
Óóó, állandóan. Szerintem a szép és tartalommal összhangban álló borító manapság, a vizualitással terhelt kultúránkban legalább olyan fontos része a könyvnek, mint a tartalom maga, de legalábbis a marketingnek egy kiemelten fontos része. Ez nem jelenti azt, hogy nem adok esélyt egy csúnya könyvnek, de nyilván könnyebben felkelti a figyelmem egy szép borító


1. Miért szeretsz új könyveket venni? 

Miért szeret bárki bármit venni? Gondolom, általában jó érzéssel tölti el az embert, hogy birtokolhat valamit. Az új könyvekben a lehetőséget szeretem leginkább, hogy amíg nem olvasom el, addig végül is bármi lehet benne. Az új könyvek illatának sem tudok ellenállni.


2. Milyen gyakran vásárolsz új könyveket? 
Egy-két alkalommal havonta.

3. Hol szeretsz jobban vásárolni – könyvesboltokban vagy webshopokban? 
Lsd. fent.

4. Van kedvenc könyvesboltod?
Régebben a szegedi Alexandra volt, de ez ugye bezárt… Krakkóban tévedtem be egyszer egy kávézóba, ami leginkább úgy nézett ki, mint egy romkocsma, és közben még könyvesbolt is volt. Nagyon hangulatos kis hely volt, oda szívesen visszamennék.

5. Szoktál előrendelni? 
Néha, leginkább sorozatok következő részeit, vagy nagyon kedvenc írók új könyveit.

6. Van havi limited? 
Régebben volt, mostanában már nem vásárolok olyan gyakran könyvet, hogy tudatosan oda akarjak figyelni erre.


7. Hogy állsz a könyvvásárlási tilalommal – szoktál élni vele? 

Nem igazán. Előfordult már, hogy gondolkodtam rajta, de végül sosem vezettem be.

8. Milyen hosszú a kívánságlistád? 
Végtelen hosszú.

9. Melyik az a három könyv (a kívánságlistádról vagy az előrendeltek közül), amiket most azonnal a magadénak akarsz tudni? 
Grecsó Krisztián – Vera
Amie Kaufmann, Jay Kristoff - Obsidio

Patrick Rothfuss - A bölcs ember félelme


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése