Idézet


2013. augusztus 25., vasárnap

Kergessünk őrületbe egy pszichiátert!


Karen Rose – Érints meg

(Könyvkuckó)

Tess Ciccotelli érző szívű, betegivel törődő pszichiáter, aki egy nap ijesztő hívást kap: figyelmeztetik, hogy az egyik páciense öngyilkosságra készül. Mire a helyszínre siet, kiderül, hogy a súlyos mentális gondokkal küzdő nő már végzett magával. Az ügyet Aidan Reagan nyomozó kapja meg, aki igen fagyosan fogadja Tesst, a férfi ugyanis komolyan érintett volt egy ügyben, amikor végül a nő szakértői véleménye alapján mentettek föl egy brutálisan kegyetlen sorozatgyilkost. Így, amikor kiderül, hogy az áldozatot belekényszerítették az öngyilkosságba, és a nyomok Tessre utalnak, könnyű szívvel hiszi azt, hogy tényleg a nő tette. Csakhogy sokan bizonygatják Tess ártatlanságát, nála befolyásosabb emberek is, és ahogy folytatja a nyomozás, már ő sem gondolja, hogy a pszichiáter képes lett volna ilyesmire. Na de akkor ki lehet az a szörnyeteg, aki sorban öli a betegeit? Aki látszólag mindent tud róluk, sőt, a nyomozás állásáról is?

Mielőtt nekiálltam volna olvasni a könyvet, akadt némi aggályom vele kapcsolatban, hátha túlságosan ponyvás vagy erotikus lesz. Azért vettem meg annak idején, mert abban bíztam, sokat foglalkozik majd mentális problémákkal. Aztán amikor belekezdtem, feltűnt, mennyire emlékeztet az alapprobléma a Sárkánykönnyre, ami, bár tetszett, de azért olyan nagyon nem voltam tőle elájulva, mert túl sokat foglalkozott a romantikával, és túl keveset a nyomozással.

Ez a regény azonban jelentősen jobban teljesített, aminek egyik alappillére a kiváló történetvezetés. A középpontban ezúttal nagyjából 80%-ban a tényleges nyomozás áll, sok jelenet játszódik a rendőrök között, az orvosszakértőnél, a technikusnál, stb., ezek pedig nagyon hitelesnek tűntek, és épp emiatt rendkívül érdekesek is voltak. Az izgalmakat támogatja a jó stílus, vannak benne poénok, de azért nincs tele sziporkával, és rendkívül gördülékeny, nagyon könnyű volt olvasni.

Aztán, ami még tetszett, a karakterkidolgozás. Az író E/3-ban, különböző szereplőket követve beszéli el az eseményeket, a legtöbbször persze Aidan vagy Tess az elbeszélőnk. Mindkét karaktert megszerettem, és nagyon reálisnak tartom, mindkettejüknek megvannak a maguk erősségei, de hibái is, ezeket alaposan megismerjük a regény során. A románc működik, mégpedig azért, mert fokozatosan alakul ki, először megismerjük a szereplőket, és csak aztán kezdenek igazán közel kerülni egymáshoz, így aztán az ember szurkol nekik, nem csak néz bambán. A mellékszereplők is igazán jók, karakteresek és kevés kivételtől eltekintve szerethetőek, például Aidan meg Tess családja is nagyon jópofa. A párbeszédek pattognak, sokszor viccesek, máskor elgondolkodtatóak, jó volt őket olvasni.

És végül is igazam volt abban, hogy foglalkozott ez a könyv mentális problémákkal, hogy milyen érzés az, amikor magad sem tudod, mi a valóság, és mi a rémálom, amikor elveszted a talajt a lábad alól. Szól arról is a könyv, hogy mi a különbség aközött, ha valaki a mentális betegsége miatt követ el rossz dolgokat, és tényleg nem lehet hibáztatni érte, meg aközött, ha valaki elvetemült, gonosz ember, akit az igazságszolgáltatásnak ki kell vonnia a forgalomból. Ugyanakkor azt megtudhatjuk, hogy sokféle börtön létezik a világon, és egyesekbe bűntudatból, makacsságból, vagy épp rajtunk kívül eső okokból mi zárjuk magunkat.

De egyik sem vinné el magában a hátán a regényt, ha a krimi szál nem működne... nyilvánvalóan, mivel az a műfaj. Igazából az elején a gyilkosságok nagyon izgalmasak, sőt kifejezetten hátborzongatóak, amikor úgy zajlanak, hogy keres egy mentális beteg embert, elhiteti vele, hogy megőrült, felszínre hozza a legmélyebb félelmeit, egészen addig, amíg nem tudja tovább elviselni, és megöli magát. Tényleg sokkolóan kegyetlen, főleg az áldozatok hátterét megismerve. A leírások is plasztikusak, rendszeresen fröcsög a vér, agy, belső szervek (szó szerint). A kétszázadik oldalnál már szerettem volna saját hatáskörömben igazságot szolgáltatni, de akkor még mindig négyszáz oldal visszavolt a könyvből. Mert sajnos a gyilkos nagyon okos, eleinte szinte semmilyen nyom nincs hozzá, és így különösen izgalmasak az ő szemszögei, amikből persze az olvasó számára sosem derül ki semmi.

Aztán sajnos, ahogy a cselekmény előrehalad, a krimi szál veszít valamelyest a vonzerejéből, ugyanis az elkövető az előre kiagyalt, frappáns gyilkosságok helyett rögtönözni kényszerül, gyorsan eltüntetni a nyomokat maga után, ez pedig már közel sem annyira érdekes. Persze hajt, hogy egyrészt miféle szörnyűségekre képes még (egy szereplő halála miatt konkrétan nagyon dühös vagyok), de már idegesített a macska-egér játék, és szerettem volna, ha bármiféle támpontot kapunk, merre kell keresnünk gyilkost. Szerintem az írónő ott esik hibába, hogy szinte egyáltalán nem mer utalásokat hagyni az olvasónak, így igazából esélyünk sincs a segítsége nélkül kitalálni, ki a gyilkos, de ennek köszönhetően jóval kisebb a katarzis, mint lehetne.

Nem volt tökéletes krimi ez a regény sem, de akadt benne akció elég, és olyan jól szórakoztam, hogy a hossza egyáltalán nem zavart. Karen Rose felkerül azoknak az íróknak a listájára, akiknek a könyveihez merek nyúlni, ha némi kikapcsolódásra vágyom.

A Karen Rose regényei közti összefüggések, külön kiemelve az Érints meget (fent)


Egyébként az írónő eddigi tizenöt angolul megjelent regénye megjelenési sorrendben olvasandó (magyarul persze nem úgy adták ki, mint megtudhattam Shanara blogjából), mivel összefüggések vannak a regények között, aki az egyik könyvben mellékszereplő, a másikban lehet kulcskarakter is (például Aidan és Tess bátyjainak főszereplésével is készült regény), és a cselekményszálaknak is van némi köze egymáshoz. Az írónő oldalán pofás ágrajzban meg is tekinthetők az összefüggések, ami nekem nagyon tetszik, és egészen kedvet kaptam a regényfolyam végigolvasgatására.

Kinek ajánlom? Akik unják már az erotikus katyvaszokat, és szeretnek szórakozni egy jó csavaros krimin.
Kinek nem ajánlom? Aki teljes mértékben elutasítja a romantikus kriminek még a gondolatát is.

Cselekmény, történetvezetés: 10/10*
Stílus: 10/9
Szereplők: 10/10
Érzelmek: 10/9
Összesen: 10/9

Egyéb (spoileres):
Borító(k): Bár a magyar borító nem olyan ízléstelen, mint az eredetié, de abszolút nem értem rajta a zöld nőt. MIÉRT? Meg a címfordítást se értem, semmi köze a könyvhöz. :D
Kedvenc szereplők: (1) Tess (2) Aidan (3) Vito (4) John (5) Spinelli
Kedvenc jelenetek: (1) Aidan elmondja Tessnek, milyen érzés volt megtalálni a halott kislányt (2) Winslownál a helyszínelés (3) Tess szétveri a zaklatóját (4) Vito feltűnése (5) Tess tisztázza a dolgokat a családjával
Mélypont: -

Kedvenc ötlet: A hangszórók a falban kombinálva a varázsgombával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése