Idézet


2013. szeptember 2., hétfő

Szerelem és más tengeri herkentyűk


Tera Lynn Childs – Forgive My Fins (Hableányok kíméljenek!)

(Könyvkuckó)

Egy kihívás miatt vettem fel a listámra a regényt, és ha már ott volt, nem akartam levenni róla, bár egyre kevesebb kedvet éreztem hozzá, de végül nem bántam meg, hogy rászántam magam.

Lilynek van egy aprócska titka: félig sellő. Ez megmagyarázza feltűnő érdeklődését a halfajok iránt, és hogy miért használ néha furcsa kifejezéseket, mégsem árulhatja el senkinek a szárazföldi gimnáziumban, ahova már három éve jár. Amióta rájött, hogy az anyja igazából ember volt, furcsa kettős gyökereinek megismerése miatt a nagynénjénél él, de már készül rá, hogy visszatérjen a tengerbe, ahol majd elfoglalja a sellőkirályság, Thalassinia trónját. Egy valamit azonban mindenképp szeretne magával vinni a partról: a helyes úszó srácot, Brodyt, akibe titokban a gimiben töltött első napja óta szerelmes, és úgy érzi, végre kész elmondani neki a titkát... ha elmegy vele a bálba. A kérdéses este azonban nagyon rosszul sül el, és Lily véletlenül megcsókolja a totál kibírhatatlan szomszéd srácot, Quince-t. Egy a bökkenő: a sellőknél a csók mágikus kötődést alakít ki, ami miatt Quince teste azonnal elkezd felkészülni a víz alatti életre. Lilynek vissza kell vele jutnia Thalassiniába, ahol az apja hivatalosan feloldja a kötődést, mielőtt a következő holdciklussal elválaszthatatlanokká válnak. De talán nem minden az, aminek látszik, és a döntés meghozása nehezebb lesz, mint Lily gondolná.

Igazából még mindig értetlenül állok az előtt, hogy egyáltalán mi tetszett nekem ebben a könyvben. Szimpla romantikus kis szerelmi háromszöges sztori, nem kellett volna egyáltalán élveznem, és mégis megfogott. Talán ennek az az oka, hogy bár semmiben nem nyújt kiemelkedően sokat a könyv, de összességében véve nagyon harmonikus az egész.

Mindjárt az elején megragadta a figyelmem Quince karaktere, aki visz egy kis színt a szerelmi háromszög szokott sémájába. Ugyanis ezúttal az a srác, aki után a lány nem érdeklődik, nem a talpnyaló legjobb barát... hanem éppen az ősellenség. Nagyon bírtam, ahogy Lilyt folyton ugratta és kihozta a sodrából, és már azelőtt neki szurkoltam, mielőtt előbújt volna az intelligens és érzékeny énje, egyszerűen azért, mert sokkal izgalmasabb meg mélyebb karakter, mint Brody. Mondjuk nincs nehéz dolga, utóbbi nem igazán kidolgozott, bár nem is az a funkciója, ő képviseli azt az ideált, ami utána néha mind futunk, a Tökéletes Pasit, akibe azt hisszük, hogy szerelmesek vagyunk, közben pedig nem is ismerjük igazán...

Lily pedig a tipikus összezavarodott kamaszlányt hozza, aki az ideálja megszerzéséről fantáziál naphosszat (érdemi tettek nélkül), és akkor sem látná meg azt, ami az orra előtt van, ha kiveri a szemét. Szinte már komikumba hajló, mennyire nyilvánvaló mindenki számára a helyzet rajta kívül. Igen, sajnos az olvasónak is. Viszont a jó hír, hogy Lily nem teljesen sötét, és sok értékelhető tulajdonsága van, például a jó humora, a hűsége a népe és a szerettei iránt, a megfontoltsága veszélyhelyzetben (!), stb. A mellékszereplők is aranyosak az anyja-helyett-anyja Rachel néni, a szárazföldi és a vízi legjobb barátnő, ami pedig ezúttal különösen kiemelendő számomra, az apa karaktere. A sellőkirály nem egy önnön nagyságától elszállt lény, hanem becsületes és jó ember (habfiú?), aki őszintén, mindennél jobban szereti a lányát. Mivel a kamasz könyvek szinte mindig az apával való kapcsolat problémás oldalát mélyítik el, így jól esett végre a lelkemnek egy ilyen pozitív apafiguráról olvasni.

Ami még külön nagyon jó pontja a regénynek, az a sellővilág. A leírások egyszerűen gyönyörűek, látom magam előtt a színpompás palotát, Lily kedvenc barlangját, vagy éppen a földi mintára kialakított éttermet a terráriummal. Nagyon kidolgozott Thalassinia mind külsőségeiben, mind a társadalmi rendjében, szokásaiban, ételeiben ruháiban, ami hihetővé, beleélhetővé teszi ezt a világot. Ennek egy érdekes megnyilvánulása Lily elbeszélői- és beszédstílusa: gyakran vonatkoznak halakra a szólásai, vagy más tengeri élőlényekre, amik a mi ember fülünknek nagyon viccesek.

Aztán itt vannak azért kérem szépen komoly dolgok is, például az, hogy milyen gyötrő tud lenni a viszonzatlan szerelem, vagy a Lily édesanyja iránt érzett gyásza. Na meg persze az is, hogy egy kapcsolatban mennyit lehet feladni magadból a másik kedvéért, ezzel kapcsolatban azért hőseink nehéz döntéseknek néznek elébe.

Összességében ez egy teljesen jól kidolgozott, arányos regény, ami annyira tisztában van a saját korlátaival, hogy nem is idegesített egy percig sem, milyen kiszámítható vagy sablonos (pedig néha az). Egyszerűen csak egy jól megírt nyári történet néhány megható pillanattal, eltalált karakterekkel, és egy érdekes világgal. Ez pedig pillanatnyilag épp elég, hogy érdekeljen a folytatás.

Kinek ajánlom? Aki ki szeretne kapcsolódni egy kellemes paranormális románc mellett.
Kinek nem ajánlom? Aki bármi többet szeretne ettől a könyvtől, mint amiket fent elsoroltam.

Cselekmény, történetvezetés: 10/7
Stílus: 10/9
Szereplők: 10/9
Érzelmek: 10/8
Nyelvi nehézség (angol eredeti): 10/6 (Nem igazán igényel magas szókincset, de szleng azért van benne.)
Összesen: 10/8

Egyéb (spoileres):
Borító(k): Szépek és illenek a könyvhöz.
Kedvenc szereplők: (1) Quince (2) a király (3) Shannen (4) Lily (5) Doe
Kedvenc jelenetek: (1) Quince képen törli Brodyt (2) a halászok elcsalása a szigettől (3) a második teszt (4) Lily és Quince felbukkanása a bálon (5) a befejezés
Mélypont: Lily érzelmi vaksága

Kedvenc ötlet: A sellővilág minden velejárójával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése