Idézet


2015. március 11., szerda

TOP10 könyvadaptáció, amit nagyon várok 2015-ben



(Filmszemle)

Olyan sok adaptáció jön ki idén, hogy nem bírnék mindről írni, úgyhogy lista formájában válogattam.

+3. Mielőtt megismertelek (Me Before You)
Premier: ??? Ezért vettem ki a 10-es listából, mert nem lehet tudni, mi van vele, eredetileg augusztusra ígérték, de ebből már szinte biztos, hogy nem lesz semmi, hiszen tudomásom szerint még el se kezdték forgatni. Az egyetlen elérhető premierdátum jövő tavaszi (Svédország).
Könyv: Jojo Moyes azonos című regényéből
Miről szól? Lou, az életvidám kisvárosi lány a teljesen lebénult, megkeseredett gazdag férfi, Will ápolója lesz és megpróbálja megváltoztatni a hozzáállását az élethez.
Vélemény: Bár nem terepem a romantikus, de mindenhonnan azt hallom, hogy ez milyen más, hihető, életszagú, szívbemarkoló és szem nem maradt rajta szárazon, szóval végül is kíváncsivá tett. A fő ok azonban, ami miatt a film érdekel az a casting. Lou-t a Trónok harcából Daenerysként ismert Emilia Clark fogja játszani, Will szerepét pedig Sam Claflin (Az éhezők viadala, The Riot Club, United) kapta meg. Bár az interneten sokan húzzák a szájukat, én mindkét döntésnek örülök, különösen Samnek, akit az utóbbi egy évben láttam már kőgazdag arrogáns seggfejként és érzékeny, sebezhető férfiként is a vásznon, nem hiszem, hogy gondot okoz neki összefésülni a kettőt egy karakterbe. Az se hátrány, hogy nagyon lelkesen nyilatkozott a projekt kapcsán, igazi kihívásnak tekinti.
Státusz: Valamilyen rejtélyes okból a könyv ismerete nélkül is nagyon-nagyon várom ezt a filmet. Remélem, eljut majd a magyar mozikba, hogy széles vásznon élvezhessem.



+2. Átmeneti üresedés (The Casual Vacancy)
Premier: Már vetítik.
Könyv: J. K. Rowling azonos című regényéből
Miről szól? Az álmos angliai kisváros, Pagford, élete fenekestül felfordul, amikor a városi tanács egyik tagja váratlanul meghal, ezzel felrobbantva a konzervatívok és a liberálisok között eddig uralkodó status quót.
Vélemény: Ez egy kicsit kilóg a sorból, mert nem mozifilm készült belőle, hanem BBC-sorozat, amit idén vetítenek. Mindenesetre én a könyvet nagyon szerettem, és a formátum szerintem tökéletes hozzá, meg a minőség, ami általában a BBC-t jellemzi. A cast is remeknek tűnik, nagyon-nagyon várom ezt a sorozatot.
Státusz: Mindenképp végignézem, amint elérhetővé válik.



+1. Far From the Madding Crowd
Premier: május 1. (USA)
Könyv: Thomas Hardy azonos című regényéből készült film
Miről szól? Batsheba a viktoriánus korban szokatlan módon független szellemiségű nő, aki bármelyik férfit megkaphatná, akit csak akar – feltéve, ha akarja egyáltalán, mivel ő szereti a szabadságát. Egészed addig nincs is semmi baj, amíg egyszerre három nagyon komoly kérője nem akad.
Vélemény: Azt tudom, hogy angol nyelvterületen ez egy nagyon híres regény, de hiába kerestem, úgy tűnik, le se fordították magyarra. Az a sanda gyanúm, hogy a Jane Austen-rajongóknak jobban fog ez imponálni, mint nekem, de azért egy próbát megér, nagyon hangulatos a trailere, és érdekesnek tűnik a főhősnő.
Státusz: Szeretném megnézni, de valószínűleg nem moziban.



10. Tűzpróba (The Scorch Trials)
Premier: szeptember 18. (USA)
Könyv: James Dashner Az útvesztő-trilógiájának második kötetéből
Miről szól? Thomas és a társai kijutottak az Útvesztőből, de nem is sejtik, hogy csak még nagyobb veszedelmek várnak rájuk a külvilágban. Amikor azonban az egyetlen lány, Theresa eltűnik, elhatározzák, hogy megkeresik.
Vélemény: Az első film oké volt, bár én nem voltam vele teljesen megelégedve, a rejtély felépítése elég laposra sikerült a könyvhöz képest. Bár a második kötetet még nem olvastam, azért meg merem előlegezni, hogy valószínűleg ez a film is nézhető lesz legalább egyszer.
Státusz: Szeretném megnézni, de valószínűleg nem moziban.

9. Pán
Premier: július 24. (USA)
Könyv: J. M. Barrie számtalan adaptációt megért Pán Péterének új feldolgozása.
Miről szól? Nagyon úgy tűnik, hogy ez Pán előtörténete lesz. Hogyan került Sohaországba, hogyan került kapcsolatba Hookkal és Tiger Lilyvel és miként vált azzá, akinek Wendy megismerte.
Vélemény: Bár Pán sosem tartozott a kedvenceim közé (mondjuk leszögezném, az eredetit még nem olvastam, csak pár adaptációt láttam), mégis ez érdekel legjobban a mesefeldolgozások közül, amivel idén is bombáznak minket (a Hamupipőke túl cukimuki rózsaszín nyálasnak tűnik az én ízlésemnek, A dzsungel könyve meg valahogy nem hoz lázba). És milyen castingja van már ennek a filmnek? Hugh Jackman? Rooney Mara?? Kíváncsi vagyok rá, akkor is, ha a sztori nem feltétlen tűnik annyira innovatívnak így elsőre. Az mindenesetre az eredeti történet ismerete nélkül érdekesnek tűnik, hogy most teljesen Feketeszakáll a gonosz, Hook mintha inkább ilyen vicces és jópasi támogató karakter lenne. (Mert iylet se láttunk még soha sehol... :P)
Státusz: Szeretném megnézni, de valószínűleg nem moziban.



8. A tenger szívében (In the Heart of the Sea)
Premier: december 11. (USA)
Könyv: A Nathaniel Philbrick által megírt igaz történet feldolgozása, ami a fő inspirációja volt Herman Melville világhírű regényének, a Moby Dicknek.
Miről szól? 1820-ban az Essex bálnavadász-hajó bálnával ütközik, aminek következtében elsüllyed, a legénység tagjai pedig 90 hosszú napig hánykolódnak a tengeren, kétségbeesetten próbálva életben maradni.
Vélemény: Őszintén szólva ez a film már a trailer alapján is szemet gyönyörködtetően néz ki, ráadásul Ron Howard rendezi, és az utolsó projektje, amit Chris Hemsworthszel együtt csinált, az a szintén igaz történetet feldolgozó Rush volt, ami nekem a tavalyi év egyik kedvenc filmje lett.
Státusz: Szeretném megnézni, talán moziban is.



7. Serena
Premier: február 26. (USA)
Könyv: Ron Rash regényéből készült film
Miről szól? Serena egy feltörekvő fiatal fakitermelési mágnáshoz megy feleségül, és nem fél bepiszkolni a kezét, hogy a szakmai meg a személyes problémáikat megoldja.
Vélemény: Nagyon vártam ezt a filmet, mert érdekesnek tűnik a témája, és Jennifer Lawrence meg Bradley Cooper játsszák a főszerepeket, ők pedig nagyon jó páros a vásznon. Viszont nyilván nem véletlenül nem lett ennek nagy pozitív visszhangja és szidja mindenki az iMDB-n, valószínűleg nem lett olyan nagyon jó a film, és ez a gondolat lehűtötte némiképp a lelkesedésem.
Státusz: Majd megnézem, de biztos, hogy nem moziban, ha valaha adják is itthon. A könyvet akkor is elolvasom, ha a film nem tetszik.


6. A marsi
Premier: november 25. (USA)
Könyv: Andy Weir nagyon sikeres sci-fijéből készülő feldolgozás
Miről szól? Mark Watney egy Mars-expedíció során porviharba kerül, és mivel a legénység többi tagja azt hiszi, hogy meghalt, ott hagyják. Egyedül kell kitalálnia, hogyan éljen túl a szűkös eszköztárával és hogyan tud kapcsolatba lépni valakivel, aki megmenti.
Vélemény: A könyv valami hihetetlen gyorsan óriási népszerűségre tett szert, tényleg minden létező csatornán csak pozitívot hallottam róla. A téma is rendkívül érdekesnek tűnik, és azt leszámítva, hogy a főhőst Matt Damon játssza, a film kapcsán is minden ígéretesnek látszik.
Státusz: Nagyon szeretném megnézni, talán moziban is.

5. Megmaradt Alice-nek
Premier: február 20.  (USA)
Könyv: Lisa Genova világhírű azonos című regényéből készült.
Miről szól? Az elismert nyelvészprofesszor, Alice, és a családjának élete apránként összeomlik, amikor kiderül, hogy a nőnek korai Alzheimer-kórja van.
Vélemény: Nyilván nem véletlen kapta meg ezért a filmért végre-valahára Julianne Moore az Oscart, gondolom, hogy elég jó lehet. A téma miatt is érdekel, ez egy szörnyű betegség, és sajnos nagyon sok embert érint.
Státusz: Szeretném megnézni, talán moziban is. Abban nem vagyok még biztos, hogy előtte elolvasom-e a könyvet, vagy inkább fordított lesz a sorrend.


4. Me and Earl and the Dying Girl

Premier: jún. 12.  (USA)
Könyv: Jesse Adrews azonos című regényéből készült.
Miről szól? Greg meséli el a történetét, aki a háttérben megbújva vegetálta végig a gimis létezését, míg a legjobb haverjával, Earllel videójátékozott és filmeket készített. A békés világuk akkor változik meg, amikor Earl szülei kitalálják, hogy lógjanak együtt a gyerekkori barátjával, Rachellel, mivel a lánynak leukémiája van meg minden... amikor pedig abbahagyja a kezelést, a fiúk elhatározzák, hogy forgatnak neki egy filmet.
Vélemény: Külföldön ez a könyv elég népszerű (főleg booktuber-berkekben), állítólag egyszerre nagyon vicces és szívbemarkoló, és meglehetősen egyedi. Az mindenesetre nem tűnik rossz ómennek, hogy a Sundance Filmfesztiválon mindjárt nagydíjat nyert. Tudjátok tavaly mi nyerte ezt a díjat? A Whiplash... ami 3 Oscar-díjat is besöpört és szerintem zseniális.
Státusz: Szeretném megnézni, ha tetszik a könyv, amit addig még el kell olvasnom, akkor moziban.



3. Kör (Zirkel)
Premier: február 18.  (Svédország)
Könyv: Maats Strandberg és Sara B. Elfgren svéd szerzőpáros trilógiájának első kötetéből készült.
Miről szól? Az álmos svéd kisvárosban, Engelsforsban hat nagyon különböző lányt összehoz a természetfeletti. Ők ugyanis mind boszorkányok, méghozzá nem akármilyenek, a titokzatos Kör tagjai, akiknek meg kell védenie világunkat a démonoktól. Küldetésüket azonban a kezdet kezdetén is veszély fenyegeti, ugyanis a kör hetedik tagját, Eliast már azelőtt meggyilkolták, hogy ráébredt volna az erejére. A lányoknak nem csak a túlvilági veszélyt, hanem az ellenségeskedésüket is le kell küzdeniük, ha életben akarnak maradni.
Vélemény: Nagyon örülök, hogy végül svéd film készült a regényből, amit az átlag YA-k sorából is az egyedi skandináv hangulata emelte ki: a szokatlan sötétsége, váratlan fordulatai és a hihetetlen mélységű karakterábrázolás. Jó esetben ez mind meglehet a filmben is, a trailer mindenesetre nagyon kívánatosnak tűnik.
Státusz: Szeretném megnézni, jó lenne moziban, de hát ez a film sose jut el hozzánk. Sebaj, amint elérhető lesz angol felirattal, rávetem magam.


2. Papírvárosok (Paper Towns)
Premier: júl. 24.  (USA)

Könyv: John Green azonos című regényéből
Miről szól? Quentin Jacobsen tipikus jó gyerek, aki távolról mindig csodálta az excentrikus, lenyűgöző kalandokba keveregő szomszéd lányt, Margót. Amikor azonban néhány héttel az érettségijük előtt a lánynak nyoma vész, Quentinnek át kell hágnia jó néhány szabályt és meg kell birkóznia a félelmeivel, hogy rátaláljon.
Vélemény: Tavaly a Csillagainkban a hibát találtam a legjobban sikerült filmadaptációnak, és ez részben átfedő stábbal és az írót hasonló mértékben bevonva készült, szóval sokat várok tőle. Ráadásul a színészek így első ránézésre imádni valóak, nagyon remélem, hogy a vásznon is működik köztük a kémia.
Státusz: Mindenképpen szeretném moziban megnézni, a premier után közvetlenül.




1. Az éhezők viadala - A kiválasztott II. (Mockingjay II.)
Premier: nov. 19.  (Magyarország)
Könyv: Suzanne Collins világhírű trilógiájának befejező kötetéből
Miről szól? Katniss utolsó erejét megfeszítve elvállalta a forradalom szimbólumának terhes szerepét, hogy szavatolja Peeta biztonságát. De a fiú összetörve, lelkileg megnyomorítva tér vissza a Kapitóliumból, és miközben a lázadás lassan győzedelmeskedni látszik, Katniss feje fölött összecsapnak a hullámok.
Vélemény: A sorozat viszonylag zökkenőmentesen vette az elég rizikós kettéosztott harmadik kötet első felét, és már alig várom, hogy lássam, mit kezd a sokkal eseménydúsabb másodikkal. Nagyon rossz lesz mégis, ha a végén el kell búcsúzni a sorozattól, ami azért eléggé meghatározó volt számomra az utóbbi években. Emiatt, meg a fokozatosan elkomoruló hangulat miatt szinte biztos vagyok benne, hogy ez a film ki fogja tépni a szívem, és persze ettől egy kicsit félek is.
Státusz: Mindenképpen szeretném moziban megnézni, a premier után közvetlenül.


És ti milyen könyvadaptációkat vártok nagyon az idén?

2 megjegyzés:

  1. Hű, micsoda gyűjtés. Amit olvastam, azt nagyon várom (Pánról nem is tudtam, de itt pattogok örömömben :D), viszont párat még el kell olvasnom a film előtt. Matt Damont és Julianne Moore-t a nekik osztott szerepben elég nehezen tudom elképzelni... :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is relatív keveset olvastam ezek közül sajnos. Julianne Moore nekem tetszik, bár azt a könyvet sem olvastam, de gondolom az elismerés arra utal, hogy jól játszotta a szerepét. Matt Damont meg egyszerűen ignorálom egyelőre, ő borzalmas választás. XD

      Törlés