Idézet


2015. december 19., szombat

Könyvmoly Párbaj – A Lista 2015 (meg B is… kivételesen)


Hát, már vagy másfél hónapja hónapja elkezdődött a hatodik (bizony, ilyen öregek vagyunk) Könyvmoly Párbaj, de én sose arról voltam híres, hogy időben kiraktam a blogbejegyzéseimet. XD Sebaj, még úgyis csak a második könyvet olvasom, napló meg még egy se készült, időszerű hát megmutatnom a listámat.

Idén a könyvtagekhez hasonló tematikus listákkal, az ún. „molymenükkel” is lehetett indulni, én ezek közül választottam a nehezebb, 11 könyves változatot. Magamra nem jellemző módon idén készült B lista is, aminek valószínűleg az az oka, hogy a Lobo-féle várólistacsökkentős kihíváson látom, milyen hasznos is az (B lista nélkül valószínűleg idén is elbuknám a kihívást).

1. Olvass el egy kék borítójú könyvet!
Victoria Schwab – Az Archívum
Egyszerű apropóból választottam: ez a legrégebben polcomon csücsülő kék könyv. (Valamiért a Madárka nem jutott eszembe a lista összeállításánál, sebaj.) Mellesleg rengeteg jót hallottam róla és érdekel is, nagyon.

(B: Rachel Ward – Nem enged a mélység)



2. Olvasd el egy barátod vagy családtagod kedvenc könyvét!
Mihail Bulgakov – Mester és Margarita
Az egyetemi legjobb haverom olvasta kb. 1,5-2 éve, és amíg tartott neki, addig folyamatosan nyúzott, hogy nekem ezt el kell olvasnom. Mivel érdekel a téma, ezért nem is állok ellen.

(B: Steven Chbosky – Egy különc srác feljegyzései)



3. Olvass el egy könyvet együltő helyedben (avagy: egy rövid könyv, amit kb. 24 óra alatt el tudsz olvasni)!
Marie Aude Murail – Oh, boy!
Jó, lehet, nem fog menni 24 óra alatt, de hajlandó vagyok próbára tenni magam egy alkalmas időpontban, amikor mindenből elegem lesz, és csak arra vágyom majd, hogy elfelejthessem a külvilágot egy kedvesnek és szívmelengetőnek tűnő könyv társaságában.

(B: Cressida Cowell – How To Speak Dragonese)



4. Olvass el egy könyvet, aminek magyar a szerzője!
Finy Petra – Madárasszony
Tavaly a születésnapomra ezt a kötetet kaptam ajándékba egy kedves barátnőmtől. Azóta elég vegyes értékelésekkel találkoztam vele kapcsolatban, de továbbra is nagyon érdekel, hiszen lelki problémákról és anya-gyerek kapcsolatról van szó benne, ráadásul fontos szerepe van a természetnek is.

(B: Benyák Zoltán – Csavargók dala)



5. Olvass el egy novellás- vagy verseskötetet!
Megan Kelley Hall, Carrie Jones (szerk.) - Dear Bully
A bullying (iskolai bántalmazás), mint téma, úgy általában nagyon érdekel, ezért vettem meg magamnak ezt a kötetet. Különlegessége, hogy a 70 szerzőt, aki szerepel a kötetben, mind a saját kamaszkori élményeik inspirálták.

(B: Isaac Asimov – Én, a robot)



6. Olvass el egy könyvet, aminek 2016-ban érkezik a filmváltozata!
Jojo Moyes – Mielőtt megismertelek
Igazából a filmváltozat casting híre hívta fel a figyelmem erre a regényre, mert amúgy romantikusként nem volt igazából a radaromon. De mivel azóta is azon fangirlködöm, hogy Emilia Clarkot és Sam Claflint választották főszereplőknek, és esküszöm, hogy ezt a filmet várom talán legjobban az egész 2016-os évben, így muszáj lesz először az alapanyagot magamévá tennem. Kicsit tartok tőle, hogy túl magasra srófoltam az elvárásaimat, de hátha a komoly témák (testi fogyatékosság, eutanázia) nekem is adnak majd valamit.

(B: Dan Brown – Inferno)



7. Olvass egy olyan szerzőtől, akitől még sosem olvastál!

Alice Hoffmann – Galambok őrizői
Ez elég régóta porosodik már a polcomon, kedvet is érzek most valami történelmihez, ezért vettem fel a listára. (Aztán az utóbbi kijelentéssel csak óvatosan, azt hittem, a fantasyhez is kedvem van ősszel, amíg egymás után kettővel meg nem szenvedtem valami kegyetlenül.)

(B: Sally Nicholls – Close Your Pretty Eyes)



8. Olvass el egy olyan könyvet, amit egyszer már félbehagytál!

L. M. Montgomery – Anne otthonra talál
Ezt gyerekként kezdtem még el, úgy emlékszem, nagyjából a háromnegyedéig el is jutottam, ott volt egy olyan cselekményelem, amit a 10 éves kis lelkem aktuálisan nem bírt feldolgozni, így nemhogy a sorozat többi kötetéig nem jutottam, még ezt sem fejeztem be. (Fura, abban az időszakomban volt több könyv is, amit azért nem fejeztem be, mert kiborultam rajta, így járt a Lutra is, és Fekete Istvánt se olvastam azóta. :O) Aztán jópár évre feledésbe is merült a dolog, de mindig piszkálta kicsit a csőröm, hogy én nem olvastam ezt a kultikus sorozatot. Idén a változatosság kedvéért megint elkezdték a filmsorozatot adni valamelyik csatornán, és a megnézett néhány rész végképp arra a következtetésre juttatott, hogy ezt a hibát orvosolni kell.

(B: Rejtő Jenő – A tizennégy karátos autó)



9. Olvass el egy könyvet, ami 2015-ben jelent meg!
Rene Denfeld – Az elvarázsoltak
Vicces, talán jóval később értesülök ennek a regénynek a létezéséről, ha nem tölti ki a blogértékelős kérdőívet tavasszal a kiadó reklámembere, aki nekem szegezte a kérdést, hogy melyik új könyvüket várom a legjobban. Hirtelen megtekintve a kínálatot ez tűnt mindjárt fel, mint ígéretes jelölt. Főleg a téma fogott meg, ugyanis ez egy halálsoron lévő rabokról szóló mágikus realizmus-regény, és a szerző maga halálraítéltekkel dolgozik. Szóval, ha már ilyen jól rákapattak erre, szépen meg is vettem a könyvet.

(B: John Green – David Levithan – Will & Will)



10. Olvasd el egy sorozat harmadik/befejező kötetét!

Maats Strandberg, Sara B. Elfgren – Kulcs
Na, ez konkrétan az a könyv, amit kb. azonnal megvettem, amikor megjelent, és azóta is ég a pofám, hogy miért nem olvastam én ezt még el? Mondjuk most már picit tartok tőle, miután egy barátnőm eléggé lehúzta… remélem, nem okoz csalódást, az azért is kellemetlen lenne, mert egyébként az utolsó rész a trilógia legvaskosabb darabja.

(B: Marissa Meyer – Winter)




És persze ott van még a Joker is, amit még nem tudok, mi lesz, egy olyan ínséges hónapra tartogatom, amikor nem bírok egy párbajos könyvet sem elolvasni. Szóval, így áll össze az éves programom. Mit gondoltok róla?

6 megjegyzés:

  1. Elég összetett listának tűnik, de persze sikerülhet! :)) Némely B listás könyved jobban tetszik, mint az A listás, de csak mert gyermeteg lélek vagyok! :))
    Sok sikert!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a vicc, hogy ezzel többé-kevésbé én is így vagyok néhány helyen. :D Pl. a Winterhez sokkal több kedvem van, mint a Kulcshoz, biztos, hogy el is fogom olvasni, mert imádom azt a sorozatot és nem bírom megállni úgysem. :DD

      De talán nem lesz gond, eddig ugye Az Archívumot fejeztem be, meg a Mielőtt megismerteleknek járok a végén és mindkettő nagyon tetszik.

      Törlés
  2. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket! :)

    VálaszTörlés
  3. Az elvarázsoltak nagyon jó könyv.

    VálaszTörlés