Idézet


2012. szeptember 9., vasárnap

Meg Cabot – The Guy Next Door (A fiú a házból)



(Könyvkuckó)

Az utolsó utáni pillanatig olvastam a párbajos könyvet, úgyhogy most jön az értékelés.

Melissa Fuller, a New York Journal bulvárrovatának felelőse, késik a munkából. Csak a jó ég tudja, hányadszor fordul ez elő, de ezúttal van jó oka rá. A szomszédban lakó idős hölgyet ugyanis reggel egy jókora vértócsában találta. Valaki hátulról fejbevágta Mrs. Friedlandert, majd a sorsára hagyta. Az idős hölgy kómába esik, így Mel vállalja magára a felelősséget, hogy gondozza két macskáját, és óriási sétaigényű dándogját, Pacót. Azonban az állat haamrosan a fejére nő, így Melnek sürgősen meg kéne találnia a szomszéd egyetlen élő rokonát, az unokaöccsét, Maxet.

Maxnek azonban nincs kedve otthagyni csillogó életvitelét, és egy szupermodellel rá váró floridai nyaralást. Így megkéri régi barátját, John Trentet, hogy ugorjon be helyette. A feladat egyszerű: tegyen úgy a kíváncsiskodó szomszéd előtt, mintha ő lenne Max, hogy ne derüljön ki: a férfi semmit sem törődik a nagynénjével. Az azonban sehol sincs a tervben, hogy John beleszeret Melbe…

No, általában nem szoktam szeretni az ilyen történeteket, nem műfajom a romantikus, és Meg Cabot olvasására se tudtam már egy ideje rávenni magam. Nagyjából erre számítottam, de azért élvezhető volt végső soron.

Őszintén, a történet egy klisétenger. A kisvárosi lány beköltözik a nagy New Yorkba, karriert csinál, találkozik a Nagy Ővel, hazudunk-színlelünk-kiderül-összeveszünk-szenvedünk-kibékülünk, a szokásos. Végül is John sem annyira más, mint a legtöbb férfi főszereplő, lévén egy new yorki kőgazdag dinaszita egyik örököse, csak az javít egy kicsit a képen, hogy nem mindenben akar a családjára támaszkodni, bűnügyi riporterként dolgozik Mel lapjának legnagyobb riválisánál, és csak akkor nyúl a családi vagyonhoz, amikor nagyon muszáj.

Van egy kis nyomozós szál is a történetben, John, később Mel próbálja kideríteni mi történhetett Mrs. Friedlanderrel, de egyrészt ez terjedelmében annyira elenyésző, másrészt meg annyira kiszámítható, hogy szinte szóra sem érdemes.

Ami kicsit dob a dolgon, az az egyéni megfogalmazás. A könyv nagy különlegessége, hogy e-mail-regény, a teljes cselekmény a szereplők levélváltásaiból bontakozik ki. Cabot nagyon ügyesen használta ezt a szerkezetet a feszültségkeltésben és a jellemzésben is. Aki szereti a fiú és a lány gondolatait is látni egy ilyen műfajú regényben, az nem fog csalódni, mert John levelezését legalább olyan terjedelemben olvashatjuk, mint Melét, így őt is alaposan megismerhetjük.

A mellékszereplőkre is nagy hangsúly kerül, és talán itt domborít a legnagyobbat a könyv.  A mellékszereplők jóformán egytől egyig színes és érdekes figurák, igazi egyéniségek. Nagyon szerettem például John családját: a bátyját, Jasont, a sógornőjét, Staceyt (John fő kapcsolati tanácsadóját), valamint ikerlányaikat, Haleyt és Brittanyt, akik néha szintén irkáltak „a kedvenc nagybácsikájuknak”.

Az is jó ötlet volt, hogy újságírókról szólt a regény, a szerkesztőség igazán érdekes közeg, és ott is olyan társaság van, hogy csak na. :D És mind szívügyüknek érzik Mel szerelmi ügyeit, és rendszeresen bele is folynak, e-mailelkben tárgyalva az eseményeket, ha már munkában kell ülniük. XD

Csodálom egyébként, hogy ebből még nincs filmváltozat, simán beleillene a romantikus hollywoodi mozik véget nem érő sorába. Gondolom, ami késik, nem múlik, egyszer majd ötletekből kifogyva felfedezik ezt is.

A fiú a házból egy kellemes, szórakoztató nyári olvasmány romantikus lelkületűeknek, egyéni hangvétellel és jó ötletekkel fűszerezve. Nem kell várni tőle semmi különöset, de a humoros szórakozást stabilan nyújtja.

Cselekmény, történetvezetés: 10/7
Stílus: 10/10
Szereplők: 10/9
Érzelmek: 10/9
Nyelvi nehézség (angol eredeti): 10/8 (sok szleng és kulturális utalás)
Összesen: 10/8

Egyéb (spoileres):
Borító(k): Az angolok még egész elmennek, a magyar nem tetszik.
Kedvenc szereplők: (1) John (2) Mel (3) Stacey (4) Tony (5) Nadine
Kedvenc jelenetek: (1) Stacey hormonoktól túlfűtve a szexuális életéről faggatja Johnt (2) John sajnáltatja magát Mel elvesztése miatt (3) anyu kihívja a rendőrséget Melhez (4) John nagyija akcióban (5) Max vallomása
Mélypont: -
Kedvenc ötlet: az e-mailes szerkezet

4 megjegyzés:

  1. "Stacey hormonoktól túlfűtve a szexuális életéről faggatja Johnt" Ezen én is jókat röhögtem.:D Meg amikor a férj lecs*szi, hogy ne az állapotos nejét zaklassa a szexuális történeteivel.:D Meg a "könyvfejezet" :D:D

    Régen olvastam, de imádtam.

    VálaszTörlés
  2. Ja, nekem a John-Jason-Stacey háromszögben történt levélváltások tetszettek a legjobban. :D

    Nem az én műfajom, de azért nem volt rossz.

    VálaszTörlés
  3. Meg Cabotnak van még egy ilyen szerkesztésű email-regénye, az Esküvő olasz módra. Én azt is olvastam, meg azt hiszem, ezt is, kis könnyed, semmi extra :D

    VálaszTörlés