Idézet


2012. április 9., hétfő

Postaládám II.


Ezúttal a húsvéti szerzeményeimről írok. :)









Scott Kelby - A digitális fotós könyv I.

„Scott Kelby, aki a Photoshop Digitális Fotósoknak című sikerlistás, díjnyertes könyvével mindörökre megváltoztatta a „digitális sötétkamrát”, ezúttal a digitális fényképészet legfontosabb területével küzd meg, és megmutatja nekünk, hogyan készíthetünk profi minőségű felvételeket a legjobb digitális fotósok trükkjeit használva (amelyek mellesleg egyszerűbbek, mintsem gondolnánk). Nézzük, Scott miként mutatja be könyvének lényegét: „Ha mi együtt fotózni mennénk, és megkérdeznéd, hogy "Te, hogyan kapjam le ezt a virágot úgy, hogy éles legyen?”, nem kezdenék el fényképész leckéket tartani Neked. Egyszerűen azt mondanám, hogy „Rakd fel a zoom objektívet, állítsd a blendét f/2.8-ra, fókuszálj a virágra, és kattints.” Erről szól a könyv: mi ketten fotózni megyünk, válaszolok a kérdésekre, tanácsokat adok, és megosztom az általam ismert titkokat, ahogy egy barátommal tenném – a technikai magyarázat és a fotós szakzsargon nélkül."

Szóval ez alapvetően egy gyakorlatorientált fotós szakkönyv, minden oldalon színes illsuztrációval. Már beleolvastam, a szerzőnek elég fárasztó a humora, de én azért tudtam röhögni rajta, ráadásul nagyon hasznos olvasmánynak tűnik. :)

J. R. R. Tolkien – A hobbit

„Kicsiny, összkomfortos odújában, távol a világtól lakik Mr. Baggins, a babók népének tiszteletre méltó tagja. Különös népek a babók: apró teremtmények, nem törpék, de nem is egészen emberek. Rikító öltözetben járnak, viszont nem hordanak cipőt; hízásra hajlamosak, ami nem csoda, mert szeretik a békés, eseménytelen hétköznapokat, és mindennél jobban megvetik a kalandot. Mr. Bagginsot mégis utoléri a nagy kaland. Egy napon törpék csapata szállja meg a házát, hogy magukkal vigyék egy kalandos, nagy hadjáratra a sárkány ellen, aki emberemlékezet óta őrzi a törpék ősi kincsét. Hogy a botcsinálta hadvezér miképpen viszi diadalra ügyüket – nem is annyira bátorságával, mint furfangos eszével –, megtudja, aki ezt a mulatságos és egyben nagyon izgalmas meseregényt elolvassa. Felejthetetlen szép tájakon barangolhat, végigélheti hőseinkkel a vad csatákat, és jókat nevethet egy valószínűtlen világ fonák helyzetein.”

Ez a regény igazából A gyűrűk ura-trilógia előzménytörténete, amivel kapcsolatban két dolog is hihetetlen: egyrészt az, hogy kemény LOTR-rajongóként még nem olvastam, másrészt meg hogy meg sem volt itthon. Na, ezt a problémát most orvosoljuk! Ez a változat, azon kívül, hogy felújított fordítás, azért is nagyon különleges, mert szövegkritikai kiadás. Ha valaki nem látott volna még ilyet, ez azt jelenti, hogy az egész könyv tele van lábjegyzetekkel, háttérinformációkkal, és kapcsolódó képekkel. A Matúra-sorozat kötelező olvasmányain kívül még sosem láttam ilyet, úgyhogy teljesen meglepett a könyv létezése, az meg pláne, hogy megkaptam ajándékba. Annyira örülök neki! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése